Знаете ли, че българи основават един от най-уважаваните клубове в

...
 Знаете ли, че българи основават един от най-уважаваните клубове в
Коментари Харесай

Любопитни футболни факти от България и света

 Знаете ли, че българи основават един от най-уважаваните клубове в Уругвай? Знаете ли кой е най-старият тим в света? Знаете ли, че инцидентен транспортен съд дефинира какви ще са цветовете на „ Бока Хуниорс “? Е, време е да научите…

В началото бе Нотс Каунти

И в случай че в библията първоначално бе словото, то във футбола първоначално е британският клуб Нотс Каунти от град Нотингам. Той е основан през 1862 година и е най остарелият професионален футболен клуб в света. Интересното е, че италианският гранд Ювентус е взел концепцията за цвета на екипите си точно от британския клуб.

 

Данубио (Русе)                  

 И ний сме дали нещо на международния фубол. На 1-ви март 1932 година в Монтевидео българските емигранти Мигел и Хуан Лазароф основават ФК Данубио (кръстен на река Дунав). Първото име на тима в действителност е било „ Тигре “, а майката на Мигел и Хуан – Дона Мария Минчев де Лазаров – даже ушива специфични емблеми върху екипите на клуба. В дебютния си мач обаче „ тигрите “ губят и играчите вземат решение, че промяна на името ще е на кадем. Дона Мария предлага новото име да е „ Марица “, само че момчетата го отхвърлят, тъй като звучи доста „ женско “. Другото предложение на дамата от български генезис е „ Дунав “. Този път уцелва – „ И откакто чухме името Данубио всички бяхме съгласни.  Тя е една от най-големите реки в Европа. Просто заобичахме името! “, споделя години по-късно Мигел. Данубио е троент първенец на Уругвай и в него са играли футболисти като Алваро Рекоба и Диего Форлан.

 

Да те кръстят „ прокажените “

 

Не звучи прелестно, само че аржентинският отбор Нюелс Олд Бойс се снабдява с прякора си „ прокажените “, откакто през 1920 година провежда благотворителен дуел за набиране на средствва за клиника, лекуваща проказа. Иначе тимът, учреден от ученици английската гимназия в Росарио, е кръстен в чест на нейния шеф и футболен ментор, английският преселник Исаак Нюел.  Клубните цветове също неслучайно са черно и алено – те са взети от знамената на Англия и Германия (Исак Нюъл е британец, а брачната половинка му е германка).

 

Националната покруса на Бразилия

Според мнозина най-драматичният край на международно състезание е изигран на паметния стадион „ Маракана “ на 16 юли 1950г сред Бразилия и Уругвай.Според регламента на шампионата се играят  мачове във крайна четворка всеки против всеки, а домакините се нуждаят единствено от тъждество, с цел да побеждават с купата, откакто досега са посочили цялостно предимство над всички тимове (над Швеция със 7:1 и над Испания с 6:1), и имат точка преднина пред неубедителните уругвайци.

Убедени в триумфа си, преди мача бразилските ’Журнал дьо Бразил’’, ‘’Кориере Бразилейро’’ и други локални вестници към този момент са отпечатали утрешните си броеве със заглавия като:’’Голямата победа е наша!’’,’’Ние  сме международни първенци!’’ и така нататък За старши треньора на бразилския отбор Флавио Коща към този момент е било квалифицирано депутатско кресло в локалния парламент, а за всеки от футболистите са обезпечени като премия чисто нови първокласни коли. Никой не е очаквал друго с изключение на победа и ‘’Маракана’’се изпълва от 174 000 екзалтирани фенове часове преди мача. Домакините преобладават изцяло до почивката,но чак в 47 мин повеждат в резултата.След това настава същинска драма: Уругвай се активизира и обръща резултата до 1:2.

Веднага след края на мача на стадиона настанала гробна тишина. ”Тишината бе мъчителна, даже мъчно търпима “. – разяснява по-късно основният рефер от Англия Джордж Ридър.Чували се само  изстрели на револвери,с които няколко ентусиасти се самоубиват на трибуните.В настъпилия безпорядък не се организира гала по награждаването на първенеца. Президентът на ФИФА Жул Риме намира капитана на уругвайците Варела измежду тълпата и му връчва трофея. Изгарят се национални знамена,но 8 години по-късно Бразилия е международен първенец с помощта на едно 17-годишно момче – Едсон Арантес до Насименто-Пеле.

 

Защо „ Черно море “ са „ еклерите “

През 1977 се случва нещо, което вечно влиза във футболната митология на България. Тимът на Черно Море е на крачка от влизане в А група и   се пробва да отсрочи мача си с плевенския Спартак, с цел да види по какъв начин ще завършат другите мачове. Ръководителите на варненци вземат решение посредством преяждане с еклери да провокират разстройство на футболистите си и оттогава, с изключение на като „ моряците “, варненци стават известни и като „ еклeритe “. Според друга версия злополучната почерпка идва от варненски сладкар, почитател на градския съперник Спартак.

 

Кораб дефинира цветовете на Бока Хуниорс

Интересни обстоятелства има и при основаването на аржентинския гранд Бока Хуниорс. Чудейки се какви да са клубните цветове, италианските основатели на отбора решили,че  цветът на флага на първия транспортен съд, който дебаркира на пристанището, ще стане формален. И по този начин през днешния ден аржентинският отбор носи синьо-жълтите цветове на шведския транспортен съд Drottning Sophia.

 

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР